31ste editie 1992 - 2024

Waar halen we onze energie vandaan?

Nieuws » Waar halen we onze energie vandaan?

Waar halen we onze energie vandaan?

18 februari 2019

Lichaamsenergie wordt aangemaakt in de mitochondriën, de energiefabrieken
van onze cel. Een vermogen dat ooit in de evolutie is ontstaan. Toen we vervolgens
aan zuurstof werden blootgesteld, pasten we ons hieraan aan. Dit is de
oorsprong van onze celstofwisseling, waarin via de citroenzuurcyclus ATP-energiemoleculen
als batterij opgeladen kunnen worden. Deze beschikbaarheid van energie maakte
de groei van ons brein mogelijk.

Het symposium ‘Optimale energieverdeling: van cel tot lichaamssysteem’, onlangs
georganiseerd door Van Nature, ging in op deze oorsprong van onze energie.
Psychoneuro-immunoloog Leo Pruimboom en de Amerikaanse natuurarts, auteur en
voedingsdeskundige Michael Murray bespraken de oorsprong van onze energie
vanuit evolutionair en biochemisch perspectief. Ook kwam de mitochondriale
functie bij gezondheid en ziekte aan bod en het belang van optimalisatie van de
mitochondriale functie bij bepaalde aandoeningen.

Volgens beide sprekers vormt mitochondriale disfunctie de grondslag voor
chronische ziekten en wellicht speelt ook bij kanker een gebrek aan
functioneren van het mitochondrion een belangrijke rol. Als het om
levensverwachting gaat, is mitochondriale functie de belangrijkste determinant.
Zo neemt bij afname van de metabole flexibiliteit (zoals bij diabetes en
metabool syndroom X) de mitochondriale dichtheid ook af.

Deze mitochondriale dichtheid is niet in ieder weefsel hetzelfde. Superieure
systemen als het hart, de longen, de spieren, de hersenen en het immuunsysteem
hebben prioriteit in de energieverdeling in het lichaam. Daarom hebben
bijvoorbeeld hartcellen een grote dichtheid aan mitochondriën en rode
bloedcellen zeer weinig.

De functie van de mitochondriën kan met voeding en voedingsstoffen verbeterd worden. Bekende voedingsstoffen zijn alfa-liponzuur, L-carnitine, co-enzym Q10 en de verschillende B-vitaminen. Minder bekend is de stof pyrroroloquinoline-chinon (PQQ), die men aantreft in voeding zoals kiwi, in onze bodem, maar ook in borstvoeding. PQQ bevordert de aanmaak van mitochondriën, is actief als antioxidant en stimuleert de citroenzuurcyclus, zodat energie beschikbaar komt. De stof heeft een vitamine-achtige status.

Een completer verslag van het symposium is hier beschikbaar.

Het bericht Waar halen we onze energie vandaan? verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.