29ste editie 1992 - 2021

Voeding aanstaande moeder voorkomt inflammatie bij kind

Nieuws » Voeding aanstaande moeder voorkomt inflammatie bij kind

Voeding aanstaande moeder voorkomt inflammatie bij kind

14 januari 2019

Het blijkt dat voeding en leefstijl de manier waarop onze
genen tot expressie komen kan veranderen. Dit gebeurt door activering van een
netwerk aan chemische schakels in de cel, ook wel het epigenoom genaamd. De
epigenetica beschrijft de manier waarop genen gereguleerd worden door
omgevingsfactoren. Epigenetische veranderingen zijn overerfbaar.

Zo is overgewicht ook overerfbaar. Blootstelling aan
ondervoeding of overvoeding in de baarmoeder of in het jonge leven verstoort de
normale groei en ontwikkeling. Hierdoor verandert het fenotype van de
nakomelingen en worden zij gevoelig voor het ontstaan van ziekte. Ondervoeding
bij de zwangere vrouw bijvoorbeeld programmeert het metabolisme van de baby
zodanig, dat later in zijn of haar leven overgewicht kan ontstaan. Een netwerk aan
stofwisselingsgenen die predisponeren voor een lichaam met meer of minder
vetweefsel worden hierbij aan- of uitgeschakeld.

De epigenetische invloed reikt nog verder; de stofwisseling
voor de conceptie van zowel de vader als de moeder blijkt van invloed te zijn
op de stofwisseling van de nakomeling. En als zwangere vrouwen een voeding met
veel vet gebruiken, blijkt de inflammatie in hun vetweefsel ook doorgegeven te
worden aan hun nakomelingen. Het bijzondere is, dat we deze epigenetische
processen dus grotendeels met voeding en leefstijl kunnen beïnvloeden.

Onlangs bleek uit baanbrekend dierproefonderzoek dat als
moeders die te vet aten nog voor de conceptie langdurig minder vet gingen
gebruiken, inflammatie van het vetweefsel in de nakomelingen werd voorkomen.
Dit opent de weg naar humaan onderzoek in preconceptiezorg om de erfelijke
cirkel van overgewicht te doorbreken.

De Engelstalige publicatie leest u hier.

In editie 6-2018 van OrthoFyto leest u meer over de epigenetische beïnvloeding van de gezondheid.


Bron:
Summerfield M, Zhou Y, Zhou T, Wu C, Alpini G, Zhang KK, Xie L. A long-term maternal diet transition from high-fat diet to normal fat diet during pre-pregnancy avoids adipose tissue inflammation in next generation. PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0209053. doi: 10.1371/journal.pone.0209053. eCollection 2018.

Het bericht Voeding aanstaande moeder voorkomt inflammatie bij kind verscheen eerst op Orthofyto.