31ste editie 1992 - 2024

Vegan voedingspatroon verbetert zuur-base-evenwicht

Nieuws » Vegan voedingspatroon verbetert zuur-base-evenwicht

Vegan voedingspatroon verbetert zuur-base-evenwicht

18 november 2021

Op ons westerse menu staat vaak veel zuurvormende voeding, zoals vlees en kaas, terwijl we alkaliserende voeding als groenten en fruit maar mondjesmaat eten. Dit kan het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoren. En dat kan weer tot allerlei aandoeningen leiden, zoals cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2.

In studies is een plantaardig dieet al wel eens in verband gebracht met een lagere voedingszuurbelasting (dietary acid load – DAL). Het aantal onderzoeken naar deze associatie is echter nog klein. Daarom is in een gerandomiseerde gecontroleerde trial de voedingszuurbelasting van een veganistisch voedingspatroon en een vleesrijk dieet onder de loep genomen. Het aantal calorieën van beide voedingspatronen was hetzelfde.

In de trial kregen 45 omnivoren gerandomiseerd vier weken lang een vegan dieet toegewezen (de vegan groep met 23 individuen) of een dieet dat rijk was aan vlees (de vleesrijke groep met 22 individuen). De voedingszuurbelasting werd aan begin van het onderzoek en na drie en vier weken vastgesteld door de potentiële nierzuurbelasting (potential renal acid load – PRAL) en de netto endogene zuurproductie (net endogenous acid production – NEAP) te meten.

Uit de trial bleek dat na drie weken de PRAL- en NEAP-scores significant lager waren in de vegangroep dan in de vleesrijke groep. De onderzoekers concluderen dat deze studie bevestigt dat een plantaardig dieet een interessante manier is om een overschot aan zuren, ofwel DAL, te verminderen.

Bronvermelding:
Müller, Al et al. A Vegan Diet Is Associated with a Significant Reduction in Dietary Acid Load: Post Hoc Analysis of a Randomized Controlled Trial in Healthy Individuals. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18(19), 9998.