31ste editie 1992 - 2024

Uitkomsten MooDFOOD gepubliceerd

Nieuws » Uitkomsten MooDFOOD gepubliceerd

Uitkomsten MooDFOOD gepubliceerd

25 maart 2019

Dagelijks een specifiek voedingssupplement slikken, kan geen depressie
voorkomen. Dit blijkt uit de jongste uitkomsten van het MooDFOOD-project,
geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam, dat na vijf jaar ten einde komt. Binnen
het project is de relatie tussen voeding en depressie onderzocht en het grootste
gerandomiseerde klinische onderzoek naar het effect van voedingsstrategieën op
de preventie van klinische depressie uitgevoerd. Meer dan 1.000 deelnemers met
een hoog risico op depressie (maar nog niet depressief) uit Nederland, het
Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje namen deel aan het onderzoek.

Onderzoeker Mariska Bot van Amsterdam UMC: ‘Het slikken van een specifiek
supplement blijkt niet overtuigend effectief bij het voorkomen van een
klinische depressie’. Ook konden therapeutische sessies gericht op een gezond
voedingsgedrag geen depressie voorkomen. Het voedingssupplement bevatte omega 3-vetzuren
(1412 mg EPA en DHA in een 3:1 ratio), selenium (30 mcg), foliumzuur (400 mcg),
vitamine D (20 mcg) en calcium (100 mg). De voedingstherapie bestond uit 21
individuele of groepssessies over gezonde voeding. De voeding was gericht op
het mediterrane dieet.

Projectcoördinatoren en hoogleraren Marjolein Visser en Ingeborg Brouwer
van de Vrije Universiteit: ‘Het MooDFOOD-onderzoek laat zien dat deelnemers die
aan meerdere therapeutische sessies deelnamen wél een kleinere kans hebben om
een klinische depressie te ontwikkelen. Bovendien hebben eerdere onderzoeken
binnen en buiten het MooDFOOD-project aangetoond dat eten volgens een gezond
voedingspatroon (red: mediterraan) kan helpen om de geestelijke gezondheid te
ondersteunen.’

Hoewel
de studie goed is opgezet, zijn er wel kanttekeningen te plaatsen. Het is
onduidelijk of de deelnemers daadwerkelijk een deficiëntie hadden van de
nutriënten die gesuppleerd werden. Deelnemers met een deficiëntie van deze
specifieke nutriënten zouden mogelijk meer baat hebben gehad van de suppletie.

Op basis van een groot aantal onderzoeken en analyses trokken de MooDFOOD-onderzoekers de afgelopen jaren drie belangrijke conclusies. Ten eerste: een gezond eetpatroon kan het risico op de ontwikkeling van een depressie helpen verminderen. Ten tweede: bij mensen met obesitas leidt gewichtsverlies tot een vermindering van depressieve symptomen. En ten derde: vooralsnog laten specifieke supplementen geen gunstige effecten zien op depressieve symptomen of het voorkomen van een depressie.

Deze recente resultaten hebben belangrijke implicaties voor alle Europeanen. Het MooDFOOD-team heeft hun conclusies vertaald in middelen voor het grote publiek, gezondheidswerkers (huisartsen, diëtisten en psychologen), onderzoekers en beleidsmakers. Deze middelen staan, samen met de onderzoeksresultaten van MooDFOOD en volledige conclusies over de preventie van depressie via voeding, op de website van het consortium: www.moodfood-vu.eu


Bron:
Nieuwsbericht VU
Bot, M., Brouwer, I. A., Roca, M., Kohls, E., Penninx, B. W. J. H., Watkins, E., … Visser, M. (2019). Effect of Multinutrient Supplementation and Food-Related Behavioral Activation Therapy on Prevention of Major Depressive Disorder Among Overweight or Obese Adults With Subsyndromal Depressive Symptoms. JAMA, 321(9), 858.

Het bericht Uitkomsten MooDFOOD gepubliceerd verscheen eerst op Orthofyto.