29ste editie 1992 - 2022

Propolis-extract tegen Candida glabrata

Nieuws » Propolis-extract tegen Candida glabrata

Propolis-extract tegen Candida glabrata

28 juni 2021

Een Spaans alcoholextract van propolis kan in een laboratoriumsetting de groei van Candida glabrata remmen en bovendien de vorming van een biofilm tegengaan.

Infecties met schimmels en gisten die een biofilm kunnen vormen zijn een steeds groter probleem aan het worden, omdat deze micro-organismen geregeld resistent zijn tegen medicijnen van het type azol (fluconazol, miconazol, clotrimazol, etc.). Zodra er een biofilm is gevormd, neemt de kans op resistentie toe. Candida-soorten zijn opportunistische pathogenen en komen veelvuldig voor in de darmen. Bij mensen met een zwak immuunsysteem kan er een infectie met biofilmvorming ontstaan. Er kan dan met name een overgroei ontstaan van de soorten Candida albicansCandida parapsilosis en Candida glabrata. Wetenschappers hebben gekeken welke invloed een 70% alcohol-extract van propolis heeft op de groei en biofilmvorming van Candida glabrata. Deze soort blijkt in de praktijk namelijk vaker resistent te zijn tegen antischimmelmedicijnen.

De effectiviteit van het propolis-extract is onderzocht in een laboratoriumsetting met twaalf verschillende stammen C. glabrata, geïsoleerd uit patiënten. De stammen bleken resistent te zijn tegen de meeste medicijnen. Het propolis-extract was echter in staat om de groei van alle twaalf stammen te remmen. Daarnaast kon propolis de biofilmvorming remmen, waarbij een hogere dosering leidde tot een grotere remming. Het extract had geen effect op de hechting van candida aan een oppervlak. Het remmen van de biofilmvorming komt dan vermoedelijk ook tot stand door het remmen van de groei van C. glabrata en niet omdat het extract een direct effect heeft op de biofilm. De wetenschappers geven aan dat het 70% alcohol-extract van propolis een goede activiteit vertoont tegen C. glabrata-stammen die resistent zijn tegen medicijnen. Klinische studies moeten de effecten in de praktijk verder uitwijzen.

Bronvermelding:
Fernández-Calderón, M. C., Hernández-González, L., Gómez-Navia, C., Blanco-Blanco, M. T., Sánchez-Silos, R., Lucio, L., & Pérez-Giraldo, C. (2021). Antifungal and anti-biofilm activity of a new Spanish extract of propolis against Candida glabrata. BMC Complementary Medicine and Therapies, 21(1), 1-10.