29ste editie 1992 - 2022

Probiotica en GOS beschermen de huid tegen UVB

Nieuws » Probiotica en GOS beschermen de huid tegen UVB

Probiotica en GOS beschermen de huid tegen UVB

25 juni 2021

Blootstelling aan UVB-licht versnelt het verouderingsproces van de huid en kan daarnaast leiden tot huidschade door de vorming van vrije radicalen en de ontwikkeling van huidkanker. Antioxidanten kunnen een rol spelen in de bescherming van de huid, maar ook de darmmicrobiota blijkt beschermend te kunnen werken tegen UVB-schade.

Wetenschappers hebben de effecten van suppletie met Bifidobacterium longum en galacto-oligosachariden (GOS, een type prebioticum) op UVB-geïnduceerde huidschade onderzocht in een diermodel. De dieren kregen het probioticum, het prebioticum, een combinatie van de twee of een placebo via de voeding, waarna ze werden blootgesteld aan UVB-stralen. De onderzoekers maten de productie van korteketenvetzuren, de antioxidantstatus en ontstekingsmediatoren. Suppletie met zowel het probioticum als GOS had een ontstekingsremmend en antioxidant effect op de huid. Gebruik van de combinatie van de twee had een sterker effect, dan suppletie met de bifidobacterie of de voedingsvezel alleen. Ook de hoeveelheid korteketenvetzuren in de darmen was in de groep die de gecombineerde therapie kreeg hoger. De wetenschappers concluderen dat gebruik van pro- en prebiotica mogelijk kan de huid kan beschermen tegen schade door UV-stralen. Door middel van klinische onderzoeken moet dit verder onderzocht worden.

Bronvermelding:
Kim, D., Lee, K. R., Kim, N. R., Park, S. J., Lee, M., & Kim, O. K. (2021). Combination of Bifidobacterium longum and Galacto-Oligosaccharide Protects the Skin from Photoaging. Journal of Medicinal Food.