29ste editie 1992 - 2021

Ondersteun bezorgde ouders

Nieuws » Ondersteun bezorgde ouders

Ondersteun bezorgde ouders

3 september 2018

De verwachtingen die ouders hebben van acupunctuur, blijken de werking ervan bij het kind te beïnvloeden, zo laat onderzoek gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine zien. Daarnaast zijn deze verwachtingen aan verandering onderhevig gedurende de behandeling. Als een behandeling goede resultaten boekt, wordt de verwachting van de ouders daarna positiever. Dit bevordert de werking van de acupunctuurbehandeling bij het kind ook op positieve wijze.

Onderzoekers van het National Center in Complementary and Alternative Medicine van de Universiteit van Tromsø en Oslo in Noorwegen kwamen tot deze conclusie (Liodden, Pripp, & Norheim, 2018). Ze bevroegen 280 ouderkoppels over hun verwachtingen ten aanzien van de werking van een acupunctuurbehandeling bij hun kind. De acupunctuurbehandeling was gericht op vermindering van postoperatief overgeven. Ouders vulden pre- en postoperatief een vragenlijst in, die onderdeel vormde van een gerandomiseerde klinische studie.

Een opvallend resultaat was dat bezorgde ouders hun verwachtingen het beste naar een positieve reactie konden veranderen, ten opzichte van niet zo bezorgde ouders. De kinderen van de eerste groep pikten deze veranderingen op en hun behandeling sloeg hierdoor ook beter aan. Onderzoekers benadrukken dat er om die reden bijzondere therapeutische mogelijkheden liggen in het geruststellen van bezorgde ouders. En dat de bezorgde ouder niet zozeer een barrière is, maar eerder een middel om de behandeling van het kind tot een positief einde te brengen.

Bron:
Liodden, I., Pripp, A. H., & Norheim, A. J. (2018). Placebo by proxy expectations toward acupuncture change over time: a survey comparing parental expectations to acupuncture pre- and postoperatively. BMC Complementary and Alternative Medicine, 18(1), 183.