29ste editie 1992 - 2022

Myofasciale release massages bij fibromyalgie

Nieuws » Myofasciale release massages bij fibromyalgie

Myofasciale release massages bij fibromyalgie

28 september 2021

Er is niet veel bekend over de effecten van massages met myofasciale release (MFR) op fibromyalgie. In een systematische review is gekeken of MFR effect kan hebben op pijn, slaap en kwaliteit van leven bij patiënten met fibromyalgie. MFR is een behandelmethode waarbij de fascia (de verbinding van spieren met een bepaald type bindweefsel) met behulp van milde, vriendelijke massagetechnieken kan ontspannen.

Voor de review is in verschillende databases gezocht naar gerandomiseerde of niet-gerandomiseerde klinische trials. Studies die werden meegenomen pasten alleen MFR toe, of MFR plus beweging. De kwaliteit van de studies werd geëvalueerd met de Cochrane Risk of Bias 2.0.

In de review werden zes onderzoeken met in totaal 279 participanten opgenomen. De meta-analyse toonde een groot significant effect van MFR aan op het verminderen van pijn vlak na de behandeling. Na zes maanden was dit effect op pijn iets minder sterk. Verder verbeterden de slaap en kwaliteit van leven bij patiënten met fibromyalgie die MFR ontvingen.

De review laat een bescheiden bewijs zien voor het effect van MFR op het verzachten van pijn, het verbeteren van de slaap en de kwaliteit van leven bij patiënten met fibromyalgie. Er zijn echter volgens de onderzoekers meer gerandomiseerde, gecontroleerde studies van hoge kwaliteit nodig om de uitkomsten van deze review te bevestigen.

Bronvermelding:
Ughreja, A. et al. Effectiveness of myofascial release on pain, sleep, and quality of life in patients with fibromyalgia syndrome: A systematic review. Therapies in Clinical Practice, available online 27 August 2021, 101477.