29ste editie 1992 - 2021

Mindfulness verbetert altruïsme

Nieuws » Mindfulness verbetert altruïsme

Mindfulness verbetert altruïsme

21 september 2020

Mindfulness kan angsten, depressie en stress verminderen en de regulatie van emoties verbeteren. Er is echter minder bekend over de effecten van mindfulness op het verbeteren van sociaal gedrag. Wetenschappers hebben nu onderzocht of toepassing van de meditatie kan bijdragen aan een verbetering van altruïsme, of onbaatzuchtig handelen. Een zekere mate van altruïsme is belangrijk om in een prettige maatschappij te kunnen leven.

De onderzoekers maakten gebruik van een online donatiespel waarbij deelnemers een deelnamevergoeding kregen. 326 deelnemers werden onderverdeeld in twee groepen. De helft van de mensen onderging een mindfulness-meditatiesessie voor aanvang van het spel. De deelnemers mochten na het spel zelf bepalen of ze een gedeelte van hun deelnamevergoeding wilde doneren aan een goed doel. Mensen die vooraf de mindfulnessmeditatie hadden gedaan, doneerden een groter percentage van hun vergoeding dan de controlegroep. Het effect van de meditatie was groter bij mensen die niet gestudeerd hadden en mensen die jonger waren dan 25 jaar. Hun bereidheid om te doneren was in de controlegroep relatief laag. De wetenschappers concluderen dat mindfulness een bijdrage kan leveren aan een betere samenwerking met elkaar in een toenemend verdeelde samenleving.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier terugvinden.

Bronvermelding:
Iwamoto, S. K., Alexander, M., Torres, M., Irwin, M. R., Christakis, N. A., & Nishi, A. (2020). Mindfulness Meditation Activates Altruism. Scientific Reports, 10(1), 1-7.

Het bericht Mindfulness verbetert altruïsme verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.