29ste editie 1992 - 2021

Melding Lareb bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen

Nieuws » Melding Lareb bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen

Melding Lareb bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen

6 januari 2020

Het bijwerkingencentrum Lareb ontving over de afgelopen jaren enkele meldingen van bijwerkingen van voedingssupplementen met fyto-oestrogenen. Onderaan dit nieuwsbericht is een link opgenomen naar een Engelstalig rapport over hun bevindingen met een overzicht van de producten waarover werd gerapporteerd. De 51 meldingen die zij in de afgelopen 10 jaar hebben ontvangen zijn als bijlage bij dat rapport gevoegd.

Fyto-oestrogenen zijn stoffen die het vrouwelijke hormoon estrogeen kunnen nadoen. Vaak voorkomende kruiden in deze producten zijn hop, soja, zilverkaars, rode klaver, grote engelwortel, monnikenpeper en kudzu. Vrouwen gebruiken deze producten tegen overgangsklachten of ter vergroting van de borsten.

De meest gemelde klacht bij het gebruik van voedingssupplementen met hop en soja was een verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit kan een postmenopauzale vaginale bloeding veroorzaken. Leverklachten, zoals leverontsteking, leverfalen en leverfunctiestoringen waren vooral bij het gebruik van zilverkaars (Cimicifuga racemosa). Het Lareb adviseert om betere informatie te geven over de mogelijke bijwerkingen van voedingssupplementen met plantaardige oestrogenen. Een overzicht van de meldingen en haar bevindingen is doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Naar aanleiding van een uitzending van het TV programma Radar over borst vergrotende pillen met fyto-oestrogenen, zijn Kamervragen over risico’s door gebruik van voedingssupplementen met fyto-oestrogenen aan Minister Bruins gesteld. Minister Bruins antwoordt dat uit een risicobeoordeling van de EFSA in 2015 en een literatuuronderzoek van de NVWA in 2017 geconcludeerd kan worden dat er onvoldoende bewijs is van schadelijke effecten door inname van fyto-oestrogenen. Minister Bruins heeft aan het RIVM gevraagd een literatuuronderzoek te doen naar gezondheidseffecten van isoflavonen bij de mens.

www.lareb.nl

Het bericht Melding Lareb bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.