30ste editie 1992 - 2023

De huidversterkende werking van berk

Nieuws » De huidversterkende werking van berk

De huidversterkende werking van berk

2 februari 2023

In de traditionele Europese fytotherapie wordt de berk ingezet om op te schonen, te ontgiften. Deze werking van berkenblad verloopt vooral via de nieren. In Scandinavische regio’s wordt berkenblad in sauna’s gebruikt om de huid te stimuleren te ontgiften. Onderzoek uit Zweden wijst uit dat inname van het extract van de ruwe berk heilzaam is bij huidirritatie.

Zes plantenextracten werden geïdentificeerd als uitgangsmateriaal. Na biochemische screening bleken twee kandidaten beter te presteren dan de rest: de ruwe berk Betula alba en kraaihei (Empetrum nigrum). Deze twee planten verhogen de activiteit van bepaalde genen die betrokken zijn bij het in stand houden van de huidbarrière. Betula alba bleek de huidbarrière het beste te kunnen versterken.

Uit een eerste verkennende klinische studie met een combinatie van de twee plantextracten versus placebo, bleek een significant beter huidherstructurerend effect. De cohesie van de corneocyten was sterker aan de kant die met de gecombineerde extracten werd behandeld. In een tweede klinische studie werden de gecombineerde extracten vergeleken met 3% niacinamide. Er werden significante variaties in huidhydratatie waargenomen in het voordeel van de met extracten behandelde zijde. De onderzoekers concluderen dat ruwe berk en kraaiheide een natuurlijk alternatief bieden voor het verbeteren van de huidbarrière.

Bronvermelding:
Smiljanic S, Messaraa C, Lafon-Kolb V, Hrapovic N, Amini N, Osterlund C, Visdal-Johnsen L. Betula alba Bark Extract and Empetrum nigrum Fruit Juice, a Natural Alternative to Niacinamide for Skin Barrier Benefits. Int J Mol Sci. 2022 Oct 19;23(20):12507. PMID: 36293365; PMCID: PMC9604162.