29ste editie 1992 - 2021

Chinese kruiden in verschillende stadia van Covid-19

Nieuws » Chinese kruiden in verschillende stadia van Covid-19

Chinese kruiden in verschillende stadia van Covid-19

11 mei 2021

Chinese kruiden spelen altijd al een belangrijke rol in de behandeling van epidemische ziekten, waaronder coronavirus-gerelateerde ziekten. Covid-19 is een nieuw coronavirus, maar lijkt op SARS (severe acute respiratory syndrome) dat in november 2002 de kop opstak. Patiënten werden toen vaak succesvol – veilig en effectief – met Chinese kruiden behandeld. In dit reviewartikel behandelen de auteurs een groot aantal Chinese kruiden en kruidenformules die ingezet kunnen worden bij Covid-19 vanwege de antivirale, ontstekingsremmende en immunomodulerende werking.

De auteurs baseren zich hierbij op de vier fasen van een infectie: vroege fase, tussenstadium, ernstige fase en herstelperiode. Zij doen suggesties voor het gebruik van Chinese kruiden(formules) die overeenstemmen met deze fasen. We lichten er enkele uit. In het artikel zelf vindt u de samenstelling van de kruidenformules. Bovendien leest u daar meer over hoe traditionele Chinese geneeskunde (TCM) epidemische ziekten – gebaseerd op geografische en culturele aspecten – indeelt naar koortsachtige (wenyi) of warme (wenbing) ziekten.

Vroege fase: In deze fase worden Chinese kruiden met antivirale en ontstekingsremmende effecten aangeraden. Er worden meerdere kruidenformules in het artikel besproken, zoals Yin Qiao San (YQS) en Ma Xing Gan Shi Tang (MXGST), die de hitte doen verminderen en gifstoffen afvoeren.

Tussenstadium: In deze fase hebben patiënten herhaaldelijk last van hoge koorts, hoest, moeheid en zwakte aan de ledematen. In dit stadium kunnen vier syndromen worden onderscheiden, waarbij combinaties van Chinese kruiden kunnen helpen voorkomen dat de ziekte zich verder ontwikkelt tot de ernstige fase. Om er twee kruiden uit te lichten: Qinghao en Huanglian blijken bijzonder effectief om Covid-19 in dit stadium te bevechten.

Ernstige fase: Chinese kruiden kunnen in deze fase helpen bij herstel van een normale longfunctie en het verbeteren van het bewustzijn (wat vaak vermindert bij het doormaken van dit virus). Patiënten lopen in deze fase het risico op een septische shock, doordat het immuunsysteem kan reageren met een cytokinestorm. Er wordt een aantal kruidenformules besproken die ook bij andere acute infectieziekten effectief zijn gebleken. Qing Ying Tang (QYT) is bijvoorbeeld een klassieke Chinese kruidenformule voor ziekten met koorts en kan de toename van cytokines in de hersenen afremmen.

Herstelfase: In deze fase kan het nodig zijn om long- en vasculair letsel te herstellen; longen en hart kunnen beschadigd zijn door een doorstane cytokinestorm. Chinese kruiden zoals Taoren (Semen persicae), Honghua (Flos carthami) en Danshen zijn bijvoorbeeld in staat om de bloedcirculatie te activeren en daarmee blijvende longschade te voorkomen.

De auteurs van het artikel raden tot slot aan om Chinese en westerse geneesmiddelen te combineren in de klinische praktijk vanwege de synergie tussen de verschillende behandelmethodes.

Bronvermelding:
Huang, S.T. et al. Principles and treatment strategies for the use of Chinese herbal medicine in patients at different stages of coronavirus infection. Review Article, Am J Cancer Res 2020;10(7):2010-2031 www.ajcr.us /ISSN:2156-6976/ajcr0116523