29ste editie 1992 - 2022

Catechinen in groene thee zijn pro-oxidant

Nieuws » Catechinen in groene thee zijn pro-oxidant

Catechinen in groene thee zijn pro-oxidant

22 november 2021

Catechinen in groene thee, waaronder EGCG, zijn geen antioxidanten, maar hebben juist pro-oxidante eigenschappen. Toch zorgt deze eigenschap voor een gezondere veroudering. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door bestudering van de stoffen in het wormpje C. elegans.

De catechinen in groene thee kunnen het gezond ouder worden stimuleren. Tot voor kort dachten onderzoekers dat dit kwam doordat de polyfenolen, zoals ECG en EGCG, antioxidanten zijn die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Met name de mitochondriën zijn grote producenten van vrije radicalen bij de vorming van energie. Bestudering van de invloed van ECG en EGCG op de mitochondriën in het wormpje C. elegans laat echter zien dat het omgekeerde waar is. De catechinen veroorzaakten kortdurend oxidatieve stress in de cel (door het remmen van complex I in de mitochondriën). Deze oxidatieve stress stimuleert echter het verdedigingsmechanisme van de cel tegen vrije radicalen. De pro-oxidante status leidde uiteindelijk tot een verhoogde productie van superoxide-dismutase en catalase, twee lichaamseigen antioxidanten. De resultaten laten zich goed vertalen naar de situatie in mensen. De werking van mitochondriën en de mechanismen waarmee organismen vrije radicalen onschadelijk maken zijn van eencellige gisten tot mensen nagenoeg hetzelfde.

De onderzoekers waren overigens niet heel verbaasd met deze vondst. Sporten en calorierestrictie hebben soortgelijke effecten in het lichaam. Door kortdurend het lichaam aan stress bloot te stellen, wordt het zelfbeschermende vermogen van het lichaam geactiveerd.
Een paar koppen groene thee per dag zou dus inderdaad de gezondheid kunnen bevorderen, maar op een iets andere manier dan tot nu toe gedacht.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Tian, J., Geiss, C., Zarse, K., Madreiter-Sokolowski, C. T., & Ristow, M. (2021). Green tea catechins EGCG and ECG enhance the fitness and lifespan of Caenorhabditis elegans by complex I inhibition. Aging (Albany NY), 13(19), 22629.