31ste editie 1992 - 2024

Btw-verhoging op groente en fruit geen goed idee

Nieuws » Btw-verhoging op groente en fruit geen goed idee

Btw-verhoging op groente en fruit geen goed idee

14 mei 2018

Actueel is de heftige discussie over de geplande btw-verhoging op groente en fruit van het huidige kabinet. In het regeerakkoord staat de aankondiging van een verhoging van de btw op voedsel, onder andere op groente en fruit, met ingang van 2019 van 6 naar 9%. Er is groot maatschappelijk protest tegen deze maatregel gaande.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, is duidelijk over het kabinetsstandpunt. In het Algemeen Dagblad zegt hij: ‘Uit talloze onderzoeken blijkt dat vooral bij de grote groep mensen met een lager inkomen de hoge prijs van groente en fruit een belemmering vormt om het te kopen. (…) In eigen onderzoek hebben we de prijs van groente en fruit verlaagd, juist in supermarkten waar veel mensen komen met een laag inkomen. Daar zag je dat mensen per gezin tot wel een kilo meer groente mee naar huis namen.’

Een van de studies die Jaap Seidell aanhaalt, werd eind 2016 gepubliceerd in de Lancet. Het betrof een studie waarin in 18 verschillende landen is gekeken naar het gebruik van groente en fruit (n=143 305). Er vond een analyse plaats naar de mate waarin consumptie van groente en fruit werd beïnvloed door de prijs en beschikbaarheid ervan (Miller et al., 2016). Uit deze analyse blijkt overduidelijk dat de inname van groente en fruit afneemt, naarmate de kosten toenemen (p= 0,0004) en de beschikbaarheid afneemt (p=0,0001). Een lage inname van groente en fruit is een groot probleem voor de wereldgezondheid. De studie vraagt beleidmakers ervoor te zorgen dat groente en fruit betaalbaar blijft en alles te doen om de verkrijgbaarheid voor alle inkomensgroepen zeker te stellen (Miller et al., 2016).

Bron:
Miller, V., Yusuf, S., Chow, C. K., Dehghan, M., Corsi, D. J., Lock, K., … Mente, A. (2016). Availability, affordability, and consumption of fruits and vegetables in 18 countries across income levels: findings from the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study. The Lancet Global Health, 4(10), e695–e703.