31ste editie 1992 - 2024

Antivirale flavonoïden

Nieuws » Antivirale flavonoïden

Antivirale flavonoïden

27 april 2020

Een infectie met het coronavirus zorgt onder andere voor een activatie van het NLRP3-inflammasoom. Bij een gedeelte van de mensen wordt dit pro-inflammatoire inflammasoom onvoldoende geremd na bestrijding van de infectie, waardoor er een cytokinestorm kan ontstaan. Regulatie van het NLRP3 lijkt dus van belang bij de behandeling van Covid-19. Er zijn de afgelopen tijd verschillende manieren geopperd waarop het immuunsysteem ondersteund kan worden in de afweer tegen SARS-CoV-2. Een daarvan is de inzet van flavonoïden.

Verschillende flavonoïden kunnen (in vitro) de activiteit van het NLRP3-inflammasoom remmen. Een selectie van de mogelijk werkzame plantstoffen zijn dihydroquercetine en quercetine uit uien en appels, myricetine in tomaten, noten en bessen en apigenine in kamille, peterselie en selderij. De stoffen kunnen ingezet worden in de vorm van een voedingssupplement, maar ook via de voeding kunnen ze een anti-inflammatoir effect hebben. Het gebruik van minimaal 5-7 porties groenten en 2-3 porties fruit per dag voorziet in een ruime hoeveelheid flavonoïden en zou onderdeel kunnen uitmaken van een ontstekingsremmend dieet.

Bronvermelding:
Alschuler L, Weil A, Horwitz R, Stamets P, Chiasson AM, Crocker R, Maizes V. Integrative considerations during the COVID-19 pandemic. Explore (NY). 2020 Mar 26. pii: S1550-8307(20)30113-0. [Epub ahead of print]

Het bericht Antivirale flavonoïden verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.