31ste editie 1992 - 2024

Zoutbeperking niet altijd goed voor hartgezondheid

Nieuws » Zoutbeperking niet altijd goed voor hartgezondheid

Zoutbeperking niet altijd goed voor hartgezondheid

24 augustus 2022

Voedingsadviezen in de richtlijnen voor een betere hartgezondheid bevatten over het algemeen de aanbeveling om de zoutinname te beperken. De standaarden in verschillende landen variëren van minder van 1,5 tot minder dan 3 gram zout per dag (in de Nederlandse zorgstandaard wordt algemeen omschreven de toevoeging van zout aan de maaltijd te beperken). Dit lijkt echter niet voor iedereen een goed advies te zijn. Sommige groepen mensen met hartklachten blijken een betere hartgezondheid te hebben als ze matig zout blijven consumeren.

De onderzoekers hebben gekeken naar 1713 mensen met een veelvoorkomende vorm van hartfalen. Zij werden gedurende drie jaar gevolgd in de tijd. De mensen waren allen 50 jaar of ouder en namen deel aan de TOPCAT-studie, een onderzoek naar de effectiviteit van het medicijn spironolacton. Naast gebruik van het medicijn werd aan de deelnemers gevraagd hoeveel zout zij dagelijks toevoegden aan de maaltijden. Op basis van deze gegevens werden de deelnemers tijdens deze (post hoc)analyse ingedeeld in vier groepen. Mensen die geen zout toevoegden, of mensen die minder dan 1, 2 of 3 gram zout gebruikten per dag. Deelnemers die zout toevoegden aan hun maaltijden had een significant lager risico op ziekenhuisopname vanwege hartfalen. Met name de mensen jonger dan 70 jaar en mensen met een niet-Westerse achtergrond hadden voordeel van de zoutconsumptie.1

De resultaten zijn in lijn met een onderzoek dat eerder gepubliceerd werd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet.2 De Canadese onderzoekers van deze studie vonden dat zout niet leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziekten en dat een lage inname mogelijk juist het risico verhoogt.

Bronvermelding:
1. Li, J., Zhen, Z., Huang, P., Dong, Y. G., Liu, C., & Liang, W. Salt restriction and risk of adverse outcomes in heart failure with preserved ejection fraction. Heart. 2022 Jul 18;heartjnl-2022-321167.
2. Mente, A., O’Donnell, M., Rangarajan, S., McQueen, M., Dagenais, G., Wielgosz, A., … & Yusuf, S. (2018). Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: a community-level prospective epidemiological cohort study. The Lancet, 392(10146), 496-506.