31ste editie 1992 - 2024

Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop

Nieuws » Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop

Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop

9 december 2019

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit in Heerlen werkten aan een uitgebreide kennissynthese over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen gedurende de levensloop. Het rapport hiervan is nu verschenen.

De kennissynthese is gebaseerd op een systematisch onderzoek van de wetenschappelijke literatuur naar de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen in het jonge leven (prenataal/kinderleeftijd), de adolescentie (12 – 25 jaar) en de volwassenheid (> 25 jaar). Bij kinderen is de evidentie voor de relatie tussen voedingspatronen en nutriënten (vetzuren en vitamines/mineralen) en ADHD, autismespectrumstoornissen en depressieve stoornissen in kaart gebracht. Bij adolescenten en volwassenen werd voeding in relatie tot depressieve stoornissen, angststoornissen en psychotische stoornissen onderzocht. Daarbij werd zowel de rol van voedingspatronen en nutriënten in de preventie als in de behandeling van een van deze aandoeningen onderzocht. Naast het literatuuroverzicht werd ook in kaart gebracht of richtlijnen en zorgstandaarden voor behandeling van de betreffende psychische aandoeningen voedingsadviezen bevatten en of er in de zorgpraktijk voedingsadviezen worden gegeven aan mensen met psychische aandoeningen.

Uit de kennissynthese blijkt dat gezonde voedingspatronen samenhangen met een lagere kans op depressieve klachten of een depressie bij volwassenen. Bij kinderen en adolescenten is hiernaar nog te weinig onderzoek gedaan. Suppletie met omega 3-vetzuren kan een toegevoegde waarde hebben in de behandeling van een depressie bij volwassenen. Dit werkt het beste als aanvulling op een behandeling met antidepressiva. Omega 3-vetzuursuppletie kan ook effectief zijn in het verminderen van ADHD-symptomen bij kinderen met ADHD.

Uit het literatuuronderzoek blijkt echter ook dat er nog veel kennishiaten zijn, waardoor het hard nodig is om verder onderzoek te doen naar de rol van voeding in de preventie en behandeling van psychische aandoeningen gedurende het leven. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor verder onderzoek.

U kunt het hele rapport hier downloaden.

Bronvermelding:
Nieuwsbrief ZonMw

Het bericht Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.