29ste editie 1992 - 2022

Positieve effecten van Om chanting en yoga nidra

Nieuws » Positieve effecten van Om chanting en yoga nidra

Positieve effecten van Om chanting en yoga nidra

3 juli 2022

Hoge bloeddruk komt steeds meer voor en geeft een verhoogd risico op vele andere gezondheidsproblemen. In een recente studie is onderzocht wat het effect van Om chanting en yoga nidra is op depressie, angsten, stress, slaapkwaliteit en autonome functies bij mensen met hypertensie.

Aan de prospectieve gerandomiseerde gecontroleerde studie deden tachtig patiënten met hypertensie mee. Zij werden gerandomiseerd ingedeeld in de experimentele of controlegroep. De experimentele groep kreeg twee maanden lang vijf dagen per week Om chanting en yoga nidra aangeboden. De controlegroep ging door met de reguliere medicatie. Gemeten werd aan de hand van de Depression anxiety stress scale (DASS), de Pittsburgh sleep quality index (PSQI) en de hartritmevariabiliteit (HRV). De scores van beide groepen werden aan het begin van de studie genoteerd, na 30 dagen en na 60 dagen.

Uiteindelijk werden de scores van 34 deelnemers uit de experimentele groep en 31 deelnemers uit de controlegroep meegenomen in de analyse. In de experimentele groep werd er een significante vermindering van depressie, angst en stress gemeten in vergelijking tot de controlegroep. Ook verbeterden bij hen de slaap en de hartritmevariabiliteit, terwijl dat niet het geval was in de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat deze studie de effectiviteit van Om chanting en yoga nidra bevestigt om depressie, angst en stress te verminderen, en slaapkwaliteit en autonome functies te verbeteren bij mensen die kampen met een hoge bloeddruk. Zij geven aan dat deze interventies bij stress en hypertensie als veilige complementaire therapie kunnen worden overwogen.

Bronvermelding:
Rajagopalan, A. et al. Effect of Om chanting and Yoga Nidra on depression anxiety stress, sleep quality and autonomic functions of hypertensive subjects – a randomized controlled trial. J Basic Clin Physiol Pharmacol 2022 Jun 13. Online ahead of print.