29ste editie 1992 - 2021

Minder angst door aromatherapie tijdens de bevalling

Nieuws » Minder angst door aromatherapie tijdens de bevalling

Minder angst door aromatherapie tijdens de bevalling

24 juni 2019

Tijdens de bevalling hebben veel vrouwen te maken met angst. Angstige bezorgdheid van de moeder tijdens de bevalling leidt tot samentrekking van de bekkenbodem en de perineale spieren. Dit kan de pijn tijdens de bevalling verhogen. Een ander effect van angst is dat het de duur van de bevalling verhoogt. Angst activeert het sympathische zenuwstelsel en de hormonale secretie van adrenaline, noradrenaline, en cortisol. Bij de bevalling kan dit leiden tot een verminderd effectief samentrekken van de baarmoeder, een langdurig eerste en tweede stadium van de bevalling, en een toename in ingrepen, zoals vacuümpompextractie of een keizersnede.

Er zijn tal van manieren om de angst te verminderen. In de afgelopen jaren, hebben niet-medicamenteuze methoden zoals ontspanningstechnieken, reflexologie, massagetherapie en naar muziek luisteren een speciale plaats in de verloskunde ingenomen. Aromatherapie is een van die niet-medicamenteuze methoden. Enerzijds hebben de etherische oliën een direct farmacologisch effect
en tegelijkertijd wordt door de geur het limbisch systeem in de hersenen beïnvloed.
Hoewel er verschillende systematische evaluatiestudies zijn uitgevoerd over de effectiviteit van aromatherapie op vermindering van pijn tijdens de bevalling, was er tot op heden nog geen analyse van hoe deze therapie werkt op angst tijdens de bevalling. Om die reden voerden Iraanse onderzoekers een systematische review uit, gepubliceerd in The Journal of Caring Science, waarin de klinische interventiestudies naar het effect van aromatherapie op angst tijdens de eerste fase van de bevalling werden geëvalueerd.

De review betrof veertien gepubliceerde en twee ongepubliceerde documenten van studies die werden uitgevoerd in Iran, Egypte, Korea en Italië. In vijf studies werd lavendel gebruikt. In drie studies gebruikte men roos, salie, geranium en wierook. In twee studies kamille, bittere sinaasappel, zoete sinaasappel en pepermunt, en in een studie mandarijn, sinaasappel, jasmijn en kruidnagel. Een meerderheid van de studies suggereerde een positief effect van aromatherapie bij angstvermindering tijdens de eerste fase van de bevalling.

Voor aromatherapeuten en verloskundigen is het een zeer interessant werk, in compleetheid hier in te zien.

Bron:
Ghiasi A, Bagheri L, Haseli A. A systematic review on the anxiolytic effect of aromatherapy during the first stage of labor. J of Caring Sci 2019; 8(1): 51-60.

Het bericht Minder angst door aromatherapie tijdens de bevalling verscheen eerst op Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg.