30ste editie 1992 - 2023

Meta-analyse: wat is de invloed van wateraerobics op het lichaam?

Nieuws » Meta-analyse: wat is de invloed van wateraerobics op het lichaam?

Meta-analyse: wat is de invloed van wateraerobics op het lichaam?

26 augustus 2023

In een meta-analyse is voor het eerst systematisch de invloed van wateraerobics op het lichaam onderzocht. Er werd gekeken naar verschillende aspecten van de lichaamssamenstelling, namelijk: lichaamsgewicht, vetmassa, vetpercentage, vetvrije massa en skeletspiermassa. De bevindingen van deze meta-analyse laten zien dat oefeningen in het water gunstige effecten op het lichaam hebben.

In de meta-analyse werden 20 studies met 565 deelnemers opgenomen. De resultaten wezen uit dat wateraerobics niet alleen het lichaamsgewicht, de vetmassa en het vetpercentage verminderen, maar tegelijkertijd ook de vetvrije massa en de skeletspiermassa vergroten.

Uit de analyse bleek dat matige of matig-intensieve oefeningen het meest effectief zijn om de lichaamssamenstelling te verbeteren. Bovendien toonde de review aan dat het noodzakelijk is om minimaal 120 minuten of meer per week te trainen om deze positieve veranderingen te bewerkstelligen. Dit geldt voor zowel volwassenen als mensen op leeftijd.

De onderzoekers concluderen uit deze meta-analyse dat matige tot matig-intensieve wateraerobics daadwerkelijk helpt om de lichaamssamenstelling te verbeteren. Om dit te bereiken is het wel aan te raden om wekelijks minimaal 120 minuten of meer in het water te trainen.

Bronvermelding:
Zhu, H. et al. (2023). The effects of water-based exercise on body composition: A systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice Volume 52, 101766.