29ste editie 1992 - 2021

Hondentraining kan mentale gezondheid en welzijn ondersteunen

Nieuws » Hondentraining kan mentale gezondheid en welzijn ondersteunen

Hondentraining kan mentale gezondheid en welzijn ondersteunen

5 juli 2021

Voor Amerikaanse veteranen is het vaak lastig om terug te keren naar het gewone leven. Als complementaire therapie krijgen zij onder meer hondentrainingprogramma’s aangeboden om hun re-integratie te ondersteunen.

Veel studies tonen aan dat het trainen van honden posttraumatische stressstoornissen (PTTS) en depressies kan verminderen. In een review is onderzocht of deze therapieën ook gunstige effecten hebben voor veteranen uit het leger van de Verenigde Staten. Er werd daarbij vooral gekeken of het geven van hondentraining hun mentale gezondheid en gevoel van welbevinden verbetert.

Voor de review zijn bestaande onderzoeken volgens de PRISMA-richtlijnen geanalyseerd. Er werden vijf thema’s onderscheiden: mentale gezondheid, sociale aspecten, zingeving, invloed van diverse trainingsmethodes en potentiële negatieve resultaten.

De resultaten van deze review waren grotendeels positief. Ze toonden aan dat de hondentrainingsprogramma’s gunstige effecten hadden op de mentale gezondheid van veteranen. Daarnaast ervoeren de veteranen de voordelen van sociale contacten en een hernieuwd gevoel van zingeving. Ook werden er negatieve invloeden gezien, omdat het geven van training ook veeleisend kan zijn, en daardoor stressvol. De onderzoekers raden aan om meer onderzoek te doen naar therapieën met dieren.

Bronvermelding:
Van Buiten, H. et al. Dog Training as a Complementary Intervention to Support Veteran Mental Health and Well-being: A Scoping Review. Complementary Therapies in Clinical Practice, Available online 11 June 2021, 101425.