29ste editie 1992 - 2021

Gecombineerde behandeling beweging en vasten bij hart- en vaatziekten

Nieuws » Gecombineerde behandeling beweging en vasten bij hart- en vaatziekten

Gecombineerde behandeling beweging en vasten bij hart- en vaatziekten

12 december 2018

Bepaalde leefstijlbehandelingen zijn zeer krachtig en effectief in het verbeteren van de conditie van hart- en vaatpatiënten. Het is bekend dat vasten in de vorm van calorische restrictie bijzonder goed is voor mensen met een cardiovasculaire aandoening. Hetzelfde geldt voor bewegen in de vorm van (kracht)training.

Een goede en positieve motivatie bij de patiënt is voorwaarde voor de kans van slagen bij deze behandelingen. Een niet gemotiveerde patiënt zal immers de behandeling niet vol kunnen houden of op kunnen brengen. Fysiologen van de Universiteit van Iowa bestudeerden of het zinvol zou zijn om patiënten beide behandelingen gecombineerd aan te bieden; dus zowel het vasten als de krachttraining. Als een gecombineerde behandeling medisch gezien niet veel winst oplevert, is het niet zinvol deze aan te bieden. Patiënten lopen dan immers risico sneller te stoppen vanwege de intensiviteit van het volgen van beide behandelingen.

Uit de studie blijkt dat het medisch gezien zinvol is om gedurende 8 weken beide behandelingen simultaan aan te bieden. Lichaamsgewicht, BMI, vetmassa en bloedlipiden verbeterden in alle groepen, behalve in de controlegroep. Alleen de gecombineerde behandeling liet veranderingen m.b.t. insulineresistentie en Homa IR index zien. Onderzoekers concluderen dat, bij voldoende motivatie van de patiënt, het medisch gezien zeker de moeite waard is om de gecombineerde behandeling in te zetten.

Bron:

Oh M, Kim S, An KY, Min J et al Effects of alternate day calorie restriction and exercise on cardio-metabolic risk factors in overweight and obese adults: an exploratory randomized controlled study. BMC Public Health. 2018 Sep 15;18(1):1124.