29ste editie 1992 - 2022

Essentiële olie beïnvloedt GABA-systeem

Nieuws » Essentiële olie beïnvloedt GABA-systeem

Essentiële olie beïnvloedt GABA-systeem

10 juni 2022

Het gebruik van aromatische planten bij psychologische problemen, waaronder angststoornissen, kent een lange traditie. De essentiële oliën in deze groep planten hebben bij inhalatie effecten op verschillende hersengebieden, waaronder de amygdala en hippocampus. De neurotransmitter GABA speelt hierin een belangrijke rol. Onderzoekers hebben nu een overzichtsartikel geschreven waarin zij uitgebreid ingaan op de effecten van een groot aantal essentiële oliën op het GABA-systeem.

Geuren kunnen specifieke gevoelens, emoties en herinneren oproepen. Dit komt doordat het limbische systeem in de hersenen, waar ook de emotieregulatiecentra zoals de amygdala en de hippocampus onder vallen, nauw verbonden is met de olfactorische neuroanatomie.
Verstoringen in de regulatie door de amygdala en hippocampus zijn geassocieerd met angststoornissen, posttraumatische stress en dementie. De neurotransmissie via GABA lijkt hierin een belangrijke rol te spelen. GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een kalmerende en rustgevende werking. Stimulatie van het GABA-systeem kan daarom zinvol zijn bij eerdergenoemde psychologische klachten. Een groot aantal essentiële oliën heeft een gunstig effect op het GABA-systeem en kan daarom worden ingezet bij angsten of posttraumatische stress.

De onderzoekers hebben een uitgebreid overzicht geschreven van een groot aantal bekende, maar ook minder bekende, essentiële oliën en hun specifieke effect op het GABA-systeem. Met name zoete sinaasappel, lavendel, eucalyptus, geranium en lemongrass laten gunstige effecten zien in klinische studies bij pre- en postoperatieve stress, angst rondom de bevalling en als adjuvans bij de behandeling van angststoornissen. De essentiële oliën lieten in verschillende dierstudies soortgelijke effecten zien als benzodiazepines, medicijnen met een sterke GABA-werking. Toepassing van de oliën was echter zeer divers en varieerde van 2 tot 80 druppels gedurende 3 tot 35 minuten per dag.

De volledige Engelstalige publicatie over de invloed van essentiële oliën op het GABA-systeem kunt u gratis hier teruglezen.

Bronvermelding:
Hartley, N., & McLachlan, C. S. (2022). Aromas Influencing the GABAergic System. Molecules, 27(8), 2414.