31ste editie 1992 - 2024

EAT-Lancet dieet niet goed voor de mentale gezondheid

Nieuws » EAT-Lancet dieet niet goed voor de mentale gezondheid

EAT-Lancet dieet niet goed voor de mentale gezondheid

4 januari 2023

In 2019 definieerde de commissie EAT-Lancet een universeel referentiedieet dat zowel voor mens als planeet duurzaam zou moeten zijn. Het voedingspatroon is sterk plantaardig en beperkt de inname van dierlijke voedingsmiddelen waaronder zuivel en vlees. Bij het opstellen van deze richtlijnen is geen rekening gehouden met de mogelijke consequenties voor de hersengezondheid. Onderzoekers hebben daar nu naar gekeken en er blijken belangrijke tekortkomingen te zijn in het voedingspatroon die een negatieve impact hebben op het geestelijk welbevinden.

De onderzoekers keken naar een groep van 328 mensen die aten volgens de EAT-Lancet-richtlijnen of een ‘normaal gezond voedingspatroon’ volgden. Bij deze mensen werden testjes gedaan om te bepalen hoe goed het geheugen, geestelijk welbevinden en de hartslagvariabiliteit (een biomarker voor algeheel welbevinden) zijn. De resultaten laten zien dat mensen die in hogere mate de EAT-Lancet-richtlijnen volgden, dat wil zeggen de inname van rood vlees en gevogelte sterk beperkten, onvoldoende eiwitten, selenium, zink, ijzer en folaat binnenkregen. Al deze nutriënten spelen onder andere een rol in de hersengezondheid. Inderdaad had dit cluster van deelnemers vaker een slechter humeur. Mensen die het normale gezonde voedingspatroon volgden hadden daarentegen een beter episodisch geheugen en humeur en een hogere hartslagvariabiliteit.
De wetenschappers concluderen dat de EAT-Lancet-richtlijnen mogelijk onbedoelde consequenties hebben voor de hersengezondheid en dat het volgen van de richtlijnen ertoe kan leiden dat voedingstekorten ontstaan die onder andere een verminderde gemoedstoestand tot gevolg kunnen hebben. Eerder vonden Deense onderzoekers al dat het EAT-Lancet-dieet op de lange termijn tekorten geeft in calcium, zink, jodium en selenium. Het wordt daarmee steeds duidelijker dat het voedingspatroon op sommige vlakken heroverwogen moet worden.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Young, H. A. (2022). Adherence to the EAT–Lancet Diet: Unintended Consequences for the Brain? Nutrients, 14(20), 4254.