31ste editie 1992 - 2024

De weldaad van selderij

Nieuws » De weldaad van selderij

De weldaad van selderij

23 september 2019

Selderij (Apium graveolens) is een bijzondere groente. Met haar licht zoutige, aromatische en kruidige smaak is het een ideale toevoeging aan salades en soepen. De Latijnse naam Apium graveolens vertaalt zich als ‘sterke geur’ en verwijst naar de vluchtige aromatische bestanddelen in de plant.

Selderij kent vele medicinale eigenschappen. Het drijft vocht af en is goed voor de bloeddruk. Selderij is een voedzame, mineraalrijke groente. Een portie selderijstengels van 100 gram bevat slechts 14 calorieën, 95 procent water en 1,6 g vezels. Een kopje selderijstengels biedt 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K (ADH), matige hoeveelheden vitaminen A en C,
foliumzuur, kalium en mangaan, significante hoeveelheden van alle andere B-vitaminen, vitamine E, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, silicium en zink.

De zoute smaak van selderij is indicatief voor een hoger natriumgehalte dan de meeste groenten. Dit wordt gecompenseerd door het hoge kaliumgehalte, evenals de stof 3-n-butylphthalide (3nB). Beiden ontspannen gladde spieren, inclusief die van de bloedvaten, en dat zorgt voor de antihypertensieve effecten van de groente. De hoeveelheid natrium in selderij is zelfs voor de meest zoutgevoelige individuen geen probleem. Een selderijstengel bevat 32 mg natrium en 104 mg kalium. Als gevolg van de 3:1-ratio kalium tot natrium, kan de consumptie van op selderij gebaseerde sappen na het sporten verloren elektrolyten vervangen.

Selderijsap kan bovendien ter ontgifting worden ingezet. Selderij biedt namelijk een breed scala aan flavonoïden en fenolische zuren, die een vitale rol spelen in de neutralisatie van vrije radicalen en schade aan insulineproducerende cellen van de alvleesklier voorkomen. Selderij bevat een overvloed aan fytonutriënten die de eliminatie van metabolisch afval bevorderen. Chronische inflammatoire aandoeningen, zoals artritis, werden daarom van oudsher behandeld met fytonutriënten zoals die gevonden worden in selderij.


Bronvermelding:
cms.herbalgram.org

Het bericht De weldaad van selderij verscheen eerst op Orthofyto.