29ste editie 1992 - 2021

Acupunctuur en koffie gaan niet goed samen

Nieuws » Acupunctuur en koffie gaan niet goed samen

Acupunctuur en koffie gaan niet goed samen

20 februari 2018

Zelfs een lage dosis cafeïne blokkeert de pijnverlichtende werking van acupunctuur, zo blijkt uit een dierstudie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Een lage dosis cafeïne zou interfereren met pijnverlichting bij zowel acute als chronische pijn.

De pijnstillende werking van acupunctuur komt tot stand door een sterke toename van extracellulair adenosine bij het aangeprikte acupunctuurpunt en de daaropvolgende activatie van adenosine A1-receptoren. Cafeïne is een sterke antagonist van juist deze adenosinereceptor.

Twaalf uur na het drinken van één kopje koffie is er nog steeds een meetbaar resterende hoeveelheid cafeïne in het lichaam aanwezig. Een koffiedrinker heeft daarom als hij een acupunctuurbehandeling ondergaat vrijwel altijd nog wat cafeïne in zijn lichaam.

De onderzoekers interpreteren de resultaten van hun studie zodanig, dat zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne in het lichaam, enkele uren na het nuttigen van een kopje koffie, de werkzaamheid van acupunctuur potentieel zou kunnen verminderen. Ze suggereren dat voor sommige mensen de werkzaamheid van acupunctuur voor verlichting van pijn versterkt zou kunnen worden, als zij zich onthouden van regelmatige consumptie van koffie. Klinische studies zijn echter nodig om dit te bevestigen, en om te kijken hoe lang mensen zouden moeten stoppen met inname van cafeïne ter verbetering van de werking van acupunctuur (Fujita, Feng, & Takano, 2017).

Bron:
Fujita, T., Feng, C., & Takano, T. (2017). Presence of caffeine reversibly interferes with efficacy of acupuncture-induced analgesia. Scientific Reports, 7(1), 3397.