29ste editie 1992 - 2021

MGlab&Advies

Deelnemer » Lezingen en Workshops » MGlab&Advies

MGlab&Advies

Onderzoeksmogelijkheden bij darmklachten

Zaal Datum Tijdstip
Hoekzaal Zaterdag 16 november 2019 12:00 - 12:50
Hoekzaal Zondag 17 november 2019 12:00 - 12:50

Onderzoeksmogelijkheden bij darmklachten

Diagnostiek van ontstekingen, parasieten, Candida, darmflora en microbioom analyses

De lezing behandelt ontlastingsonderzoek, dat wordt verzorgd door het laboratorium MGlab&Advies. Centraal staat zowel de functie van de darm, de daar aanwezige gunstige bacteriën en meetbare afwijkingen bij darmklachten. MGlab biedt een breed diagnostisch pakket waardoor bij 80% van de mensen met klachten de oorzaak van de klachten kan worden opgespoord. Om deze analyses te leren interpreteren wordt een geaccrediteerde dagcursus aangeboden.

Testen
In de behandelingen staat laboratoriumonderzoek centraal. Bij darmklachten kiest men gericht een aantal analyses, met name:
– candida overgroei,
– een toename van schadelijke bacteriën,
– een lekkende darm, ontstekingsmarkers die duiden of colitis of de ziekte van Crohn,
– testen die een histamine- of glutenintolerantie kunnen opsporen.

Ook het aanvragen van een microbioomanalyse is mogelijk. Men kan een korte cursus volgden om de testresultaat te leren interpreteren. Omdat er honderden bacterie soorten zijn die ieder een eigen functie hebben is het noodzakelijk om je hier in te verdiepen. 

Voeding
In de lezing wordt aandacht gegeven aan de relatie tussen voeding en ontstekingen, een afwijkende darmflora, parasieten, Candida, een lage weerstand of een histamine intolerantie.
Tijdens de cursusdag wordt ook voeding uitvoerig besproken. De samenstelling van onze darmbacteriën wordt in grote mate bepaald door voedingskeuzes, medicijn gebruik en levensstijl. Deze keuzes beïnvloeden het immuunsysteem, onze gezondheid, maar ook onze geestelijk welbevinden omdat zij het grootse deel van onze hersen-hormonen vormen.

Positieve factoren zijn het eten van groenten, contact met anderen en de aarde.
Negatieve factoren zijn contact met chemische stoffen, voedingssmaak- en kleurstoffen en antibioticumgebruik. Een hoge zetmeelconsumptie gaat vaak samen met overgewicht.

Wanneer wij weinig groenten eten, daalt de diversiteit maar ook verzwakt de biofilm van de darm en nemen ongunstige bacteriën toe.
Voor de geaccrediteerde cursusdagen zie mglab.nl.

Spreker: Saskia van As

Saskia van As is opgeleid als huisarts. Zij volgde opleidingen in voeding, tuinbouw, orthomoleculaire geneeskunde, laboratorium diagnostiek en nascholing in de tropengeneeskunde. Als eerste in Nederland bood zij, 18 jaar geleden, darmflora analyses aan. Sinds dien is het analysepakket en de kennis toegenomen. Saskia van As is adviseur van het laboratorium MGlab&Advies, dat een groot aantal ontlastingstesten aanbiedt. Zij is auteur van boeken die darmklachten, voeding en het microbioom behandelen.