28ste editie 1992 - 2019

AVIG & BodySwitch

Deelnemer » Lezingen en Workshops » AVIG & BodySwitch

AVIG & BodySwitch

Je leefstijl als medicijn

Zaal Datum Tijdstip
Hoekzaal Zaterdag 17 november 2018 12:00 - 12:50
Hoekzaal Zondag 18 november 2018 12:00 - 12:50

Je leefstijl als medicijn

De zorg in Nederland is in beweging: voor het eerst een preventie-akkoord en een leefstijlmanifest. Vanaf eind 2018 zal de opleiding leefstijlgeneeskunde starten voor artsen. Therapeuten kunnen zich tegenwoordig omscholen als leefstijlcoach, bewegingscoach of wandelcoach.

Ook wordt in 2019 de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) geïntroduceerd in het zorgbasispakket en kunnen mensen met overgewicht onder begeleiding van een leefstijlcoach een afvalprogramma volgen.

Ook zijn de eerste resultaten bekend in Nederland van het project “Keer Diabetes2 Om” en is de eerste groep mensen van hun diabetes afgekomen door een programma met de pijlers  goede voeding en beweging. Een heuse doorbraak in de reguliere wereld omdat tot nu toe de gedachtegang was “eenmaal diabeet altijd diabeet” .

Frans Kusse, als Integraal arts en bestuurslid van de AVIG, laat zien dat dit nog maar het begin is en start dit jaar met de opleiding leefstijlarts en vertelt wat dit inhoudt.

BodySwitch
Als voorbeeld hoe aan de hand van een leefstijlbenadering patiënten geholpen kunnen worden, zal door Jerome Verbeek van de organisatie BodySwitch worden aangetoond dat het leeftsijlplan van BodySwitch al succesvol is bij de aanpak van diabetes, obesitas en darmklachten en dat samenwerken met reguliere artsen vruchtbaar kan zijn. De presentatie laat zien dat “Je leefstijl als medicijn” de toekomst is voor de integrale zorg in Nederland en er worden voorbeelden getoond van “Practice Based Medicine” als de vertaalslag van hoe reguliere artsen en therapeuten kunnen samenwerken in het zorgstelsel in Nederland.

Over de sprekers: Frans Kusse & Jerome Verbeek

Frans Kusse
Frans Kusse studeerde andragogie en vervolgens geneeskunde. Hij behaalde in 1984 zijn artsexamen aan de Vrije Universiteit. Tijdens zijn studie volgde hij de opleiding homeopathie voor artsen (SHO) en vestigde zich in oktober 1984 als arts voor homeopathie in Amsterdam.
Naast de patiëntenzorg is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde (TIG), schrijft hij artikelen en heeft hij verschillende boeken gepubliceerd. Ook is hij bestuurslid van de AVIG (Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde). Hij is werkzaam bij het Artsencentrum Homeopathie Amsterdam.

 

Jerome Verbeek
Jerome Verbeek is fysio- en orthomoleculair therapeut en heeft na deze studies ook het diploma Klinische Psycho-Neuro-Immunologie gehaald.
In zijn praktijk behandelt hij geen symptomen maar wordt de oorzaak van een ziektebeeld aangepakt. Wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen, verbetering van darmflora, herstel van dag- en nachtritme en traumaverwerking kunnen allemaal onderdeel zijn van zijn aanpak binnen BodySwitch. Meten is weten: elke patiënt start de behandeling met een uitvoerig gesprek aangevuld door uitgebreid labonderzoek en diverse metingen. Het opgestelde persoonlijke behandelplan wordt in detail besproken. Door deze aanpak zal de therapie optimale resultaten opleveren.