29ste editie 1992 - 2021

Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze


Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze
040 2838988
secretariaat@vbag.nl
https://www.vbag.nl
Facebook VBAG

Beroepsvereniging VBAG, sterk therapeutencollectief dat haar vak verstaat

Ben jij een goed opgeleide zorgprofessional met ambitie voor de complementaire zorg? Zie je wel wat in een vereniging met collega’s die elkaar inspireren en support geven? Die met elkaar de complementaire zorg naar een hoger plan willen tillen? Bezoek onze website en neem contact met ons op; we geven je graag informatie over de vele voordelen waar je als lid van profiteert voor een gunstig geprijsde contributie.
Een paar voorbeelden zijn:

  • het uitgebreide verzekeringspakket voor rechtsbijstand, bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, updates over ontwikkelingen in het werkveld, een tweemaandelijks vaktijdschrift en professionele praktijkondersteuning.
  • dat allemaal zonder extra kosten.

De VBAG kent ook nog andere lidmaatschappen, dat zijn het aspirant-lidmaatschap, het opleiderslidmaatschap en ‘Vrienden van de VBAG’. Elk met eigen specifieke voordelen.

Wat zijn natuurlijke geneeswijzen?

Natuurlijke geneeswijzen, alternatieve geneeskunde, holistische geneeskunde, complementaire geneeskunde, het zijn verschillende benamingen voor geneesmethoden die zijn gebaseerd op een ‘natuurlijke’ aanpak van klachten, aandoeningen en ziekten. Wel zijn het zeer algemene benamingen, want de rijkdom aan natuurlijke behandelmethoden is enorm.
Hoewel ze nogal uiteen kunnen lopen, hebben ze als overeenkomst dat ze:

  • klachten niet afzonderlijk behandelen, maar in samenhang met andere factoren, zoals andere problematiek, leefstijl en persoonlijkheid
  • de balans willen herstellen
  • ervan uitgaan dat de cliënt/patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar gezondheid
  • met ‘natuurlijke’ middelen werken of deze adviseren
  • uitgaan van de samenhang tussen lichaam en geest

Wie maken gebruik van natuurgeneeswijzen?
Dat zijn consumenten die:

  • bewust in het leven staan en/of
  • zich regulier niet gehoord voelen of daarmee niet verder komen.

Ontwikkelingen
Natuurgeneeswijzen waren er al in de oudheid. Wel is het zo dat de populariteit de laatste decennia enorm is toegenomen en dat er in die jaren veel mooie ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Zo zijn er nieuwe therapieën, geavanceerde apparatuur en verfijnde middelen en remedies ontstaan. Met recht spreken we dan ook van een rijkdom aan geneeswijzen.
De VBAG vertegenwoordigt deze, want het is een multidisciplinaire beroepsvereniging waar veel artsen en therapeuten bij zijn aangesloten. Multidisciplinair betekent: verschillende werkvormen.