30ste editie 1992 - 2023

NL-Lab (New Light Analytics)

Deelnemer » Lezingen en Workshops » NL-Lab (New Light Analytics)

NL-Lab (New Light Analytics)

Krijg meer inzicht in de darmflora en therapie-effecten

Zaal Datum Tijdstip
Elzenzaal Saturday 19 November 2022 14:45 - 15:35
Elzenzaal Sunday 20 November 2022 14:45 - 15:35

Krijg meer inzicht in de darmflora en therapie-effecten

Nieuwe technologie maakt activiteitmetingen van het darmmicrobioom mogelijk: krijg meer inzicht in de darmflora en therapie-effecten

Recente ontwikkelingen in DNA-technologie maken het mogelijk om nagenoeg alle bacteriën van het darmmicrobioom te identificeren en te tellen. Een darmmicrobioom bevat biljoenen bacteriën die te verdelen zijn in honderden soorten. Er worden steeds meer verbanden gevonden tussen het darmmicrobioom en ziekte & gezondheid, zoals de invloed op de huid en mentale gesteldheid.

Hierdoor wordt inzicht in de functie van de verschillende bacteriesoorten in het darmmicrobioom steeds belangrijker.

Met fluorescentie microscopie en slimme computersystemen is het nu mogelijk om de microbiële activiteit van micro-organismen te bepalen. Deze nieuwe parameter kan therapie-effecten inzichtelijk maken en voegt toe aan de diagnostische waarde van het darmmicrobioom.

Tijdens deze lezing zal dr. Gijsbert Jansen een introductie geven over het verschil tussen de structuur en functie van het darmmicrobioom en hoe de nieuwe meetmethode hieraan bijdraagt. Daarnaast zal de betekenis van de activiteit waarde worden toegelicht.

Over de spreker: dr. G.J. (Gijs) Jansen

Gijs Jansen is opgeleid als medisch microbioloog en is de CSO (chief scientific officer) van NL-Lab. Gijs is actief op het gebied van medische laboratoriumdiagnostiek en medisch-wetenschappelijk onderzoek. Zijn promotieonderzoek deed hij aan het Universitair Medisch Centrum Groningen met als onderwerp de samenstelling van het darmmicrobioom en haar interactie met het mucosale immuunsysteem. Gedurende zijn carrière heeft Gijs meer dan 40 wetenschappelijke publicaties geschreven en 10 internationale patenten op naam gekregen. Naast darmmicrobioom onderzoek hebben celwand deficiënte bacteriën (CWDB’s) zijn bijzondere aandacht. De betekenis van intracellulaire CWDB’s is nog grotendeels onopgehelderd, mede omdat ze zeer moeilijk te detecteren zijn. Voor Gijs een ideale uitdaging.