28ste editie 1992 - 2019

MGlab&Advies

Deelnemer » Lezingen en Workshops » MGlab&Advies

MGlab&Advies

Darmklachten ontrafeld: op zoek naar de oorzaak

Zaal Datum Tijdstip
Hoekzaal Zaterdag 17 november 2018 15:00 - 15:50
Hoekzaal Zondag 18 november 2018 15:00 - 15:50

Darmklachten ontrafeld: op zoek naar de oorzaak

Onbegrepen buikklachten
Ruim 25% van de bevolking heeft last van de darm. Klachten variëren van winderigheid, een opgezette buik, diarree en andere ernstige klachten. Er zijn ook veel kinderen met buikpijn.

De darm is een zeer belangrijk orgaan en staat centraal in de voedselvertering. Er is meer dan een kilogram gunstige bacteriën aanwezig. Deze zijn essentieel voor het immuunsysteem en onze emoties, daar zijn een groot deel van onze hersenhormonen produceren.

Onderzoek
Er kan bijvoorbeeld pijn in de maag zijn, rond de navel (de dunne darm) of krampen in de dikke darm. Er is een groot aantal analyses beschikbaar om de oorzaak van darmklachten op te sporen. Het laboratorium waarmee Saskia van As werkt, verzorgt ruim 40 verschillende testen in de ontlasting. Vaak blijkt dat wanneer de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom is gesteld, er toch een achterliggende oorzaak is. De meest voorkomende oorzaak van darmklachten is de besmetting met darmparasieten zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis. Vaak is er een afwijkende darmflora of een toename van gisten zoals Candida albicans. Een groot aantal testen op markers helpt om ontstekingsziekten op te sporen.

Voeding
Steeds meer mensen vermijden brood, omdat zij zich hierdoor beter voelen. De reden kan zijn een allergie voor granen, grassen of tarwe of een glutenintolerantie. Bij darmklachten moet je je afvragen: veroorzaakt de voeding die wij gebruiken klachten of is er een achterliggende oorzaak? Denk aan:

  1. Een allergische reactie
  2. Een histamine intolerantie
  3. Coeliakie
  4. Een ontsteking

De oorzaak van klachten kan vaak worden achterhaald door ontlastingsonderzoek.

Over de spreker: Saskia van As

Saskia van As is arts, auteur en laboratoriumadviseur. Zij is adviseur van het laboratorium MGlab&Advies. Zij verzorgt geaccrediteerde opleidingen voor zorgverleners, die zich kunnen aanmelden om aanvrager te worden via www.mglab.nl.
Saskia van As behandelt mensen met chronische en ook acute klachten. De nadruk ligt op de diagnostiek door middel van regulier laboratoriumonderzoek. Voeding speelt een rol bij aandoeningen zoals allergieën en overgewicht. Waar geïndiceerd wordt een voedingsadvies gegeven. Saskia van As heeft ervaring met het behandelen van mensen met chronische darmklachten. De diagnostiek staat hierin centraal, zij behandelt regelmatig gezinnen met kleine kinderen. Het is de wens het gezin te ondersteunen, praktische oplossingen te zoeken voor de problemen en contact te onderhouden met huisarts en specialist.