30ste editie 1992 - 2023

Ayurveda Specialist

Deelnemer » Lezingen en Workshops » Ayurveda Specialist

Ayurveda Specialist

Nadi Pariksha (Ayurvedische Polsdiagnose)

Zaal Datum Tijdstip
Elzenzaal Zaterdag 18 november 2023 14:45 - 15:35
Elzenzaal Zondag 19 november 2023 14:45 - 15:35

AYURVEDA – Nadi Pariksha (Ayurvedische Polsdiagnose)

Polsdiagnose door BAMS gediplomeerde Ayurvedische specialist Kiran Valsan uit Kerela  India).

Ayurveda is een van de oudste medische wetenschappen ter wereld. De betekenis van dit Sanskriet woord is kennis (veda) van het leven (ayus).  Meer dan 5000 jaar geleden ontwikkeld in India, is het aldaar nog steeds verankerd in de traditionele gezondheidszorg.  The World Health Organisation (WHO) erkent Ayurveda als een van de meest complete holistische gezondheids wetenschappen die er bestaan.  De kern van Ayurveda is om een optimale balans in biologische systemen te realiseren bij planten, dieren en mensen. Dit gebeurt door op een vanzelfsprekende manier de wetten van de natuur te volgen.

De vijf elementen (Pancha Mahabhuta’s)
Ayurveda gaat ervan uit dat wij opgebouwd zijn uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Dit zijn de bouwstenen van alles wat er is: het heelal met zijn sterren en planeten, de aarde, de planten, de dieren en de mens zijn allemaal opgebouwd uit deze vijf elementen.

  • Alles wat vast is wordt beschouwd als aarde, zoals onze botten.
  • Alles wat vloeibaar is wordt beschouwd als water, zoals ons bloed en lymfevocht.
  • Alles wat dingen kan omzetten zoals bij een verbranding wordt beschouwd als vuur, zoals de spijsvertering: de enzymen in onze maag zorgen dat uw voedsel omgezet wordt in bruikbare stukjes.
  • Alles wat gasachtig is zoals zuurstof en stikstof noemen we lucht, wij ademen zuurstof in.
  • Ether is de ijlste van de vijf en wordt beschouwd als het element waar alle andere elementen in voor komen. In iedere cel van ons lichaam zijn wij verbonden met ether of het veld om ons heen. Dit laatste element is het lastigste te begrijpen

Alle materie is gevormd uit de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Maar hoe worden deze elementen bestuurd? In de Ayurveda wordt ether en lucht bestuurd door devata, vuur en water door de pitta, en aarde door de kapha.
Vata is de meest subtiele vorm, zij regeert alle gevoelens en bewegingsprocessen in het lichaam.
Pitta is verantwoordelijk voor alle reacties waarbij warmte ontstaat. Pitta heeft als eigenschap dat het materie transformeert. Pitta regeert alle stofwisselingsprocessen en alle veranderingen die het voedsel in het lichaam ondergaat.
Kapha is een vormende kracht. Kapha bepaald de structuur van een cel en geeft het lichaam stevigheid en kracht. Kapha versnelt genezingsprocessen en maakt resistent tegen ziekten.

Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie (Prakruti) van deze vijf elementen. Deze unieke combinatie bepaalt welke geboorteconstitutie je hebt. Dit is net als je bloedgroep onveranderlijk, want het is als zodanig opgeslagen in je genetische blauwprint. Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans.

Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie krachten, de tridosha’s, te herstellen.

Over de Spreker: Kiran Sree Valsan

Kiran Sree Valsan behaalde zijn Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery (B.A.M.S.) met als specialisatie polsdiagnose aan het Sri Sri College of Ayurvedic Science in Bangalore. Hij was vijf jaar lang hoofd van het Sri Sri Ayurvedacentrum in Kerala, waar hij met soms 60 patiënten per dag een veelgevraagd specialist was. Op verzoek van Ayurveda Specialist is hij in 2014 naar Nederland gekomen waar hij sindsdien in dienst is. Kiran Sree Valsan is een veel gevraagde spreker waarin hij helder en toegankelijk de principes van Ayurveda uiteenzet.