29ste editie 1992 - 2022

Dutch Harvest hemp teaDutch Harvest hemp tea - Stand 506

Relax and drink Hemp tea!

De prachtige wuivende hennepvelden maken flinke indruk op menig toerist die in de zomer door Groningen fietst. Het gaat echter om ‘vezelhennep’, een eeuwenoud gewas dat een comeback maakt voor vele duurzame producten. En sinds kort ook voor een bijzonder mild en ontspannend kopje hennepthee. 

Gefascineerd door de hennepplant
Toen duurzaamheidsadviseur Esther Molenwijk de hennepplant ontdekte raakte ze er al snel volledig door gegrepen. Het eeuwenoude gewas kan met gemak biologisch geteeld worden, en het heeft weinig water nodig. Bovendien neemt hennep veel CO2 op en verbetert het de bodem. De sterke natuurvezels kunnen voor veel duurzame toepassingen ingezet worden. “Ik was er meteen door gefascineerd”, aldus Molenwijk. “Hoe is het mogelijk dat dit duurzame, sterke gewas zo vergeten is? ik besloot het roer om te gooien en me in te gaan zetten voor de herontdekking van deze plant. ”

Milde thee met ontspannende werking
Hennepboeren gebruiken de bladeren en bloemen van hun planten meestal niet. Daar wist Esther wel raad mee. De hennepthee die ze ermee maakte bleek heerlijk mild, fris en lichtzoet, met een intense nasmaak. Daarnaast heeft’ie van nature een ontspannend effect (zonder ‘high’ natuurlijk!). Samen met een theesommelier stelde ze naast de pure versie vier melanges samen, met biologisch gecertificeerde kruiden. Zonder toegevoegde suikers, cafeïne, geur- of smaakstoffen.

Inpakken op een sociale werkplaats in een biologisch afbreekbare verpakking
De verpakking is gemaakt van bioplastic en van papier op basis van landbouwafval. Dus het zakje mag bij het GFT, en composteert daarin volledig. Dutch Harvest wordt ingepakt bij een sociaal werkbedrijf, dat ook zorg draagt voor de verzendingen naar winkels.

Van plant tot klant
Inmiddels is Dutch Harvest flink aan het groeien en wordt de hennepthee ook buiten de landsgrenzen ontdekt. “Ik ben er trots op dat het gelukt is om het publiek bekend te maken met dit lokale product.”, aldus Molenwijk. “En wat is er nu leuker dan zo’n heel proces in de hand te hebben, van plant tot klant!”